DOLAR 35,4906 0.19%
EURO 36,2754 -0.14%
ALTIN 3.046,93-0,56
BITCOIN 3223394-3,93%
İstanbul

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ferdi Özbeğen’e doğum gününde sevdikleri anıyor! Ferdi Özbeğen kimdir?

Ferdi Özbeğen’e doğum gününde sevdikleri anıyor! Ferdi Özbeğen kimdir?

Ağustos 18, 2023 10:43
Ferdi Özbeğen’e doğum gününde sevdikleri anıyor! Ferdi Özbeğen kimdir?
0

BEĞENDİM

“Dilek Taşı”, “Kandil” gibi unutulmaz eserleriyle Türk müziğinde unutulmaz isimlerden Ferdi Özbeğen’in bugün (18 Ağustos) 82’nci doğum günü. Taverna müziğinin usta ismi arama listelerinde en çok arananlar arasına girdi. Haberimizde Ferdi Özbeğen’in hayatını bir kez daha sizler için derledik.

 

Ferdi Özbeğen 17 Ağustos 1941 tarihinde İzmir’de doğmuştur. Daha önce başka sanatçıların seslendirdiği şarkıları ve popüler yabancı şarkıların çoğunlukla Ülkü Aker’in yazdığı Türkçe aranjmanlarını seslendirmiştir. Kariyerine orkestra müzisyenliği ile başlayan Özbeğen, 70’li yılların ikinci yarısından itibaren tanındığı müzik tarzı dikkatleri üzerine çekmiştir. Sonraki yıllarda ise piyanist şantör olarak anılan usta isim, Türk müzik akımının öncüsü olarak görülmektedir.

Yaşamı

Ferdi Özbeğen, İzmir’de doğumunun ardından 11 yaşındayken ortaokulla birlikte özel müzik eğitimine başladı. 1960 yılında Özel İzmir Koleji’ni bitirdikten sonra İstanbul’da İktisat Fakültesi’ni kazandı fakat 1963 yılında babasının vefat etmesi üzerine eğitimini yarıda bıraktı. Ferdi Özbeğen, babasının vefatı ile birlikte çok sevdiği müziğe yöneldi. 1965 yılında Ferdi Özbeğen Orkestrası ile Hürriyet Gazetesi’nin Altın Mikrofon Yarışmasına katılarak “Kes Kes” ve “Sandığımı Açamadım” şarkılarını seslendirdi. Yarışmadan sonra orkestra 1967’de Okay Temiz’i, 1968’de de Esin Engin’i bünyesinde bulundurdu. 1974 yılına kadar orkestrası ile çeşitli lokal ve eğlence merkezlerinde konserler verdi ama en son çalıştığı Çınar Oteli’nin greve gitmesiyle orkestrası dağıldı, Özbeğen de Şefik Uyguner’in orkestrasında çalışmaya başladı.

1977 yılında ilk uzunçaları olan “Ferdi Özbeğen’le 45 Dakika”yı çıkardı. Albüm, kısa sürede büyük bir satış rakamına ulaşmasının ardından 1978 yılında Orhan Gencebay’ın plak şirketi Kervan Plak’a geçerek “Ferdi Özbeğen’le Sohbet”, 1979 yılında “Teşekkürler” ve 1980 yılında da “Mutluluklar” albümleri ile müzik piyasasının önemli isimleri arasına girdi. “Sohbet” albümüyle Altın Plak Ödülünü kazanan Özbeğen, “Mutluluklar” albümüyle de Platin Plak ve Altın Piyano Ödüllerini kazandı.

Ferdi Özbeğen, 1980’de Yaşar Kekeva Plak’ın ilk plağı olan “Nice Yıllara” albümünü çıkardı. 1981’de “Yaşadıkça”, 1982’de “Bir Sır Gibi” ve 1983’te de “Seviyorum Delicesine” albümleriyle sevenlerini albümleriyle mest etti. Bu albümlerde Özbeğen, Ülkü Aker’in aranjmanlarından oluşan Rahbani Brothers şarkılarını, dönemin sevilen veya klasikleşmiş parçalarını ve de daha önceden söylenmiş ve unutulmuş “Eskimeyen Dost”, “Seni Terkedeceğim”, “Yok Yok Yalan Deme”, “Kandil” gibi şarkıları yeniden düzenleyerek seslendirdi. 1983 yılında, Şan Tiyatrosu’nda 20’inci sanat yılını İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile verdiği müthiş konserler zinciriyle kutlayan Ferdi Özbeğen, 1984 yılında bugün bile aynı kaliteye ulaşılamamış bir tarafı alaturka, bir tarafı pop şarkılarından oluşan “Piyanist” albümünü çıkardı. Alaturka balatları “Gurbette Sevgilim”, “Bir Gülü Sevdim”, “Bir Sevgi İstiyorum” gibi parçalardan oluşurken pop balatları Ülkü Aker aranjmanlarından oluşan “Elega-Her Gece”, “La Boheme-Giden Sensin”, “Cenizas-Özlenen Sevgiliye” gibi aşk şarkılarından oluşuyordu. Albümleriyle şöhretin zirvesine ulaşan Ferdi Özbeğen, albüm satışlarıyla 1982 yılının vergi rekortmeni oldu.

1984 yılında Yaşar Plak’ın maddi zorluklar çekerken şirkete destek olan Ferdi Özbeğen “Sizin Seçtiklerinizle” albümü kendisinin yorumuyla o zamanın yapılmış ilk best of albümü oldu. Dönemin sevilen 11 şarkısını seslendirdiği albüm kendisinin en çok satan albümü idi. Bu albümü 1985’te çıkardığı bir tarafı alaturka diğer tarafı da pop rock temaları içeren “Belki Bir Gün” ve 1986’da çıkardığı “Sana İhtiyacım Var” albümü izledi. Bu albümde Orson Welles’in “I Know What Is To Be Young” ve Lionel Richie’nin “Hello” şarkılarının Türkçe uyarlamalarını seslendirdi. 1986 yılının sonlarına dönemin şartlarına göre masraflı olan Türkiye’de çıkarılan ilk krom kasete sahip “Sevdiğiniz Şarkılar” albümünü çıkardı.

Ferdi Özbeğen, 80’lerin sonu ile 90’ların başına kadar çıkarttığı albümlerde gene alaturka ve taverna tarzı şarkılar söyledi. 90’ların hareketli müziklerinden  uzak duran Özbeğen, inzivaya çekilmeyi tercih etti. 1991 yılında piyasaya sunduğu nostalji albümü “Şarkılarım” Türkiye’de pek duyulmayan unplugged yani elektronik müzik kullanmadan canlı performansla hazırlandı. 1998’de “Kandil” albümünü çıkardı. Bu albüm kendisini tanımayan yeni kuşak ve hayranları için büyük bir prestij albümü oldu. Bu albümü 2001’de “Ayrılmayalım” albümü izledi.

2006 yılında Ferdi Özbeğen’in 26 yıl önce okuduğu şarkıları bir re-mastered çalışmasıyla “Can Suyum” adıyla yayınladı.

Hastalığı ve vefatı

Adını milyonlara duyuran ve her kesim tarafından çok sevilen sanatçı, 2001 yılında yakalandığı prostat kanserine 2013 Ocak ayında yenik düşerek tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde yaşamını yitirdi.

30 Ocak tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen törenin sonrasında Özbeğen’in cenazesi, Levent Camii’ne getirildi, burada öğlen kılınan cenaze namazının ardından da Ulus Mezarlığı’nda toprağa verildi.

En az 10 karakter gerekli