Hisse senedi yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar için katılım endeksleri İslami perspektifle önemli bir alternatif oluşturuyor. Haberimizde İslami endeks olarak bilinen katılım endeksi hakkında bilinenleri ve ya yanlış bilinenleri derledik.
Katılım Endeksi, Borsa İstanbul (BIST) üzerinde, faizsiz yatırım ve katılım bankacılığı prensiplerine göre işlem gören hisse senetlerinden oluşan bir borsa endeksidir. Her bir endeks belirli bir pazarın, sektörün, endüstrinin veya varlık sınıfının performansını temsil eder. Katılım endeksleri de İslami bakış açısına uygun nitelikte faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetleridir.
Katılım endeksine uygun değil ne demek?
Katılım endeksine uygun değil dinen caiz değil demektir. Katılım endeksi dışında kalan hisse senetlerin haram olma ihtimalleri bulunur. Katılım Endeksleri oluşturulurken dinin haram kıldığı sektörler listeden çıkarılır ve kalan şirketlerin finansal oranlarına bakılır ve finansal oranları yeterli olan işletmeler filtrelenerek endeks kapsamına alınır. Şirketlerin toplam faizli kredilerinin piyasa değerine oranı %33’0, faiz getirili nakit ve menkul kıymetlerinin piyasa değerine oranı %33’ü ve bahsedilen faaliyet alanlarından elde ettiği gelirlerinin toplam gelirlerine oranının da %5’i aşmaması gerekir. Bu oranları aşan şirket payları kapsam dışı bırakılır.
Katılım Endeksinde yer alan şirketlerin faaliyet alanları nelerdir?
Katılım Endeksinde şirketler esas sözleşmesinde şu faaliyetlerin yazılı olduğu şirketlerin hisseleri kapsam dışında bırakılıyor: