Altın rezervi, Merkez bankası veya devlet hazinelerinde kur istikrarının elde edilmesi için külçe olarak ya da madeni para olarak saklanan altını ifade eder. Bilindiği üzere; rezervler kullanıma hazır olan birbirine çevrilebilen uluslararası ödem aracıdırlar. Türkiye bazı ülkeler ile yapancı para ile alışveriş yaparken bazı ülkelerle alışverişte tüm dünyada geçerliliği olan altını tercih ediyor.
Ülkelerin altın rezervinin yapılmasının nedeni, olası ekonomik sıkıntı durumunda ülke ekonomisinin korunmasına destek vermek ve kur istikrarının elde edilmesini sağlamaktır.
Türkiye’nin ne kadar altını var?
Türkiye son verilere göre 786,8 ton uluslararası standartta altına sahiptir. Bunun 562.9 tonu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kendi malıdır. 157.4 tonu ise bankaların zorunlu karşılık olarak Merkez Bankası nezdinde tuttuğu altınlardır. Merkez Bankası kendi rezervinin 160,5 tonunu İngiltere’nin merkez bankası sayılan BOE’de, 34 tonunu kendi bünyesinde, 368,4 tonunu da BİST (Borsa İstanbul) bünyesinde tutuyor. Bankaların zorunlu karşılık gereği tuttuğu altınlar ise 157,4 tondur.
Bunun 54 tonu BOE nezdinde, 103,4 tonu BİST nezdinde tutuluyor. Ayrıca 16,2 ton BİST nezdinde bankalar serbest altın deposu, 50,1 ton Hazine altını, 2,8 ton uluslararası standartta olmayan altın bulunuyor. Merkez Bankası altın rezervleri, kanununda yer alan hüküm ve şartlar dâhilinde, Banka Meclisince düzenlenen yönetmelik çerçevesinde yönetiliyor. Bu yönetmelik uyarınca, altın rezervlerine ilişkin doğrudan altın alım/ satımı, altın depo ve altın swap işlemleri yapılabiliyor.