Soğuk kış günlerinde yaygın olarak kullanılan elektrikli ısıtıcıların, sağlıklı ve güvenli kullanımı için dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çeken uzmanlar, farklı tiplerdeki bu ısıtıcıların güvenli kullanımına ilişkin hatırlatmada bulunuyor. İnfrared elektrikli ısıtıcıların önüne telefon şarj kabloları ve diğer cihazların kabloları denk gelmemesi gerektiğine vurgu yapan İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, “Quarz ve infrared tiplerde soba devrilme emniyeti olmalı.” dedi.
Kış aylarında elektrikli soba ve ısıtıcılara bağlı yaşanan yangınlara ilişkin Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, elektrikli ısıtıcıların tehlikeleri ve güvenli kullanımına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Piyasada hangi tür elektrikli ısıtıcılar bulunuyor?
İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, kış mevsimi olması nedeniyle elektrikli ısıtıcılarla ilgili yangın riskinin olduğuna işaret ederek, piyasadaki elektrikli ısıtıcıların genellikle quartz, infrared, yağlı radyatör ve fanlı kapalı tip rezistanslı olduğunu ve ayrıca kendi içlerinde etkinlik ve güçlerine göre çeşitlerinin de bulunduğunu anlattı.
Önünde birkaç metre boşluk bırakılmalı…
İnfrared elektrikli ısıtıcılarda ısının, ışıkla taşındığı bilgisini veren Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Havayı ısıtmaz, karşısındaki cismi ısıtır. Bu yüzden açık havada kullanımı daha uygundur. İnfrared elektrikli ısıtıcıların karşısındaki yanıcı elyaflı giysiler veya çadır yalıtım malzemeleri gibi kolay alevlenir malzemeler tutuşup yangın çıkarabilir. Bu ısıtıcıların önünde birkaç metre boşluk bırakılmalıdır. İnfrared elektrikli ısıtıcıların karşısına sünger, koltuk gibi yanıcı eşyalar denk gelmemelidir. Bu ısıtıcıların önüne telefon şarj kabloları, HDMI kabloları, diğer cihazların kabloları denk gelmemelidir.” dedi.
Quartz ısıtıcılar ve yağlı radyatörler havayı-ortamı ısıtıyor
Quartz ısıtıcılar ve yağlı radyatörlerin havayı-ortamı ısıttığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, şu bilgileri verdi:
Çalışır vaziyetteyken uyumamalı!
Bu röle Türkiye de de pahalı ama bulunabiliniyor
Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, Tesisattaki gevşekliğe duyarlı özel röle cihazının devredeki gevşekliği algıladığını ve devreyi kestiğini ifade ederek, “Amerika’da kullanılıyor. Türkiye de de pahalı ama bulunabiliniyor. Bu kaçak akım rölesi değil, yangın koruma rölesi değil başka bir röle.” dedi.